Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Betula_papyrifera_var._humilis Beisbol_de_cuba Capitulos_de_Stargate_Atlantis Cesenático Beaumetz-lès-Cambrai Centro_historico_de_Angra_do_Heroísmo Berry_(Francia) Cables_de_tranvías Caballeria_aeromovil Canna_warszewiczii_var._flameus Center_(condado_de_Rock,_Wisconsin) Ceroctis_exclamationis Bolonia_F_C Capsula_(microbiologia) Cesar_Valenzuela Cerro_de_la_Testa BWR-6 Bart_of_War Campeon_(desambiguacion) Base_Vicecomodoro_Marambio Baracal_(Celorico_da_Beira) Carpatos_orientales_exteriores Calarca Borneo_del_Norte Baila!_Al_ritmo_de_un_sueño Bárrio_(Ponte_de_Lima) Birdsboro Base_Aerea_de_Ladevci-Niš Candela_Palazón Cacique_Papón Benjamin_boukpeti Cerro_Rico_de_Potosí Carlos_Medellín_Forero Cesar_E_Arroyo Centro_Nacional_de_la_Musica Chalepus_angulosus Celebridad_(telenovela) Beatles_Cartoon CMU_Sphinx Bromelia_ananas Cayetano_Ré Bromus_mollis_var._neglectus Bourcefranc_le_Chapus Bernardo_de_la_Torre Batalla_de_Zaragoza Bomba_de_caida_libre Bellignat Bean_Lo_ultimo_en_cine_catastrofico CAC_Boomerang Castillo_de_Santa_Catalina_Cadiz Blow_up_your_video Campanula_stefanoffii Campeonato_de_Clubes_de_la_CFU_2010 Celulas_lactotropas Año_205_adC

html map