Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Chauliognathus_basalis Villerias_de_Campos_(Palencia) Viktóriya_Mulova Aeropuerto_de_Trondheim-Værnes Alas_de_juventud Cinemateca_Francesa Clubes_peruanos Cividade_de_Terroso Xoán_Froylaz_Marinus Agustina_de_Zaragoza_y_Doménech Aguja_hipodérmica William_T_Sherman Virrey_de_Nápoles Codigo_Comercial_Argentino Vic_Vich Virgilio_Trómpiz Visco_quercino Albidovulum Xo Viajera_del_Rio Adriance Ciudad_Neza Valeria_Narbikova Zirbel Western_Airlines Chlorostilbon_aureoventris Charles-Eugene_Delaunay Condado_de_Malheur_(Oregon) Confederación_Hidrografica_del_Miño_Sil Aelia_Paetina Albuñuelas_(Granada) Alameda_Principal Alcázar_de_San_Juan Cincinato Visored Wiljan_Pluim Acetilo Conferencias_CDI Vailly_(Aube) Citroën_C-Crosser Aeropuerto_de_Duesseldorf_Weeze Agustí_Altisent Vacciniaceae Chiampo Abadía_de_Bellelay Vicente_Arias Club_Social_y_Deportivo_Colo-Colo_"B" Afección_psicosomática Chromis_scotti Vigo_(Galicia) Alberto_Archiduque_de_Austria Wallowa_Lake Colla_ua_Báirid Alcazaba_de_los_Almendros Agrícola_(Tácito)

html map