Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Premio_Nacional_de_Ilustracion_(España) Loma_Bonita_(municipio) Pternopetalum Mariselva Marco_Marzano Meliton_Kantariya Raghú-vamsa Raúl_Mena Ragnar_Josephson Ramón_Antonio_Cereijo Marco_Pérez_Jiménez Recopa_de_la_Concacaf_1995 Gramáticas_de_adjuncion_de_árboles Manu-smrti Mi_suegro_es_un_espia Propulsor_vernier Madrigales_de_Claudio_Monteverdi Los_Sanchez Lunes_de_Pascua Los_ojos_llenos_de_amor Primera_División_de_España_1943/44 MAX_HD M_E.A. Luvigny Rapistrum_rugosum_ssp_orientale Puerto_Macquarie Mathé_Altéry Merycidae Queqchí Martín_Lopez_Zubero Reforma_educativa_de_2012_en_México Mercado_oficial_de_futuros_y_opciones_financieros_en_Espana Memelland Luis_Alfredo_Yanes Reclutamiento_(desambiguación) Ramzan_Ajmádovich_Kadyrov Graphium Magister_Equitum Magnolia_(Arkansas) RealCyclist.com Melanophthalma_prudeki Mikhail_Pletnev Manuel_Nunez_Soto Metagarista Maniobra_de_inclinación Mahavatar_Babaji Premio_Hispanoamericano_de_poesía_Juan_Ramon_Jiménez RR4 Primera_División_de_España_1998_99 Quinto_Gavio_Próculo Región_vinicola_de_Bukk Martí_Boada Martinezia_lanceolata Michael_J_Pollard Mila_lurinensis

html map