Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Catedral_de_Luanda Cariño,_estoy_hecho_un_perro Cervillego Caprificus_sphaerocarpa Ca_phê_nau_đa Cappelle_la-Grande Cephalocereus_bradei Cerdañola_del_Vallés Bandera_de_Arizona Bellaco Bernabé_(santo) Casa_natal_de_Simón_Bolivar Barrio_chino_(buenos_aires) Campeonato_Caboverdiano_de_Futebol Cerro_Alto_de_las_Vizcachas Bosque_de_Vincennes Ballet_Folclorico_Nacional Bignicourt_sur-Marne Borax_i Batrachyla_taeniata Campanula_ochroleuca_var._rupestris Basilica_y_convento_de_san_pedro Bandana_de_tela Carlos_Estuardo Benito_villamarin Billy_Barnes Bruno_Osimo Capanema Canarina Cabello_de_ángel_(pasta) Catedral_de_santa_Sofia_de_Novgorod Cacharpaya Bi_ribeiro Castillo_de_Gevar Berta_de_Holanda Case_39 Calendario_Zaragozano Begonia_attenuata_var._herbacea Carlos_XIV_Juan_de_Suecia_y_Noruega Campigneulles_les_Petites Bromus_ciliatus_var._pauciflorus Bacungan_(Zamboanga_del_Norte) Bulerias_por_soleá Caliza_de_Creta Campo_de_tiro Brighton_&_Hove Cetina_(apellido) Capítulos_de_The_Suite_Life_of_Zack_and_Cody Carex_ciliata Body_To_Body_(canción) Centenario_de_la_Revolución_de_Mayo Boeing-Vertol_YUH-61 CARD15 Año_1740 Barrio_Cofico

html map