Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.internecinum.do-ciagly.ostroda.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.nomen.do-ciagly.ostroda.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.pueri.do-ciagly.ostroda.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

José_Ramón_Uriarte Laferrere JA_Drancy Johannes_van_den_Bosch International_Organization_for_Succulent_Plant_Study_Bulletin Jose_Jose_(album) Joan_Comas_Pausas Jorge_Enrique_Velarde John_F_Kennedy La_Gimond Japón_en_el_Clásico_Mundial_de_Béisbol_2006 Jean-Augustin_Barral Jonathan_Greening Jardín_Botánico_Carlos_Thays_de_la_Ciudad_Autonoma_de_Buenos_Aires Linea_83_(EMT_Madrid) Jules_Guérin Institut_francais_d'Afrique_noire La_incorporación_de_Tarija_a_Bolivia_en_1826 Litargus_grandis Jane_Badler Kyoko_Shidō Ivan_Etevenaux Linia_Barcelona_Vallès J._Agric._Res. La_Luna_Roja Lady_Snowblood_(pelicula) Juegos_Asiáticos_de_Invierno_de_2003 Invasión_anglo-portuguesa_al_Río_de_la_Plata_(1763) King_for_Day_._Fool_for_a_Lifetime Johannes_Christoph_Christian_Doll José_Gálvez_FBC Lista_de_lugares_en_Una_serie_de_catastroficas_desdichas Instituto_Tecnologico_Superior_de_Zapopan Julio_Barroso Joaquin_Victor_González_(Salta) Invasion_sovietica_de_Polonia Lastra_de_Cuéllar Julia_Vaquero_Sousa Jose_Manuel_Pabon_y_Suarez_de_Urbina Isla_Pan_de_Azucar_(Argentina) Jan_Ghyselinck Juegos_Olímpicos_de_invierno_1956 Johann_Franz_Drège Juan_Cortada_y_Sala La_Arcadia Jeronimo_Ossa Libro_del_caballero_y_del_escudero La_Bazouge_des_Alleux Liga_Premier_de_Libia_2009_10 Liaoning_Whowin_F.C. Last_Poets Katia_Acín_Monrás Instituto_Mixto_de_Ayuda_Social Lake_Como_(Nueva_Jersey) La_Fregeneda_(Salamanca)

html map