Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Receptores_fosfotirosina_fosfatasas Gran_Premio_de_San_Marino_de_1991 Quiropterofilia Miguel_Angel_Fernandez_Ordoñez Marco_bosnioherzegovino Micrelenchus_caelatus Pro_lege_Manilia Margarita_II_de_Dinamarca Medicamento_compasivo María_Jose_Valero Rebekah_Elmaloglou Matanza_del_cortijo_del_Enjembraero Ratio_P/VC Manolo_Sierra_Álvarez Mezőkövesd-Zsóry_SE Metadorcinus_ranki Microrregión_de_Serra_do_Teixeira Ramus_mentalis_arteriae_alveolaris_inferioris Machinda Manuel_Garcia_Calderón_Koechlin Mauricio_Dobb Grado_en_Ingenieria_de_Minas Primera_Division_Regional_de_Aficionados_de_Castilla_y_Leon Provincia_de_Biella Master_of_Orion_II:_Battle_at_Antares Línea_Sokolnicheskaya_(Metro_de_Moscú) Radiotelevision_Croata Lucio_Postumio_Albino_(consul_234_a_C.) Provincia_de_Ogooue-Ivindo Pseudotelfúsidos Measurement_Studio Los_Niños_Héroes Pygopleurus_vulpes Productora_y_Comercializadora_de_Televisión_por_Cable Loki_(comics) Macrocephalon Presidente_de_la_Suprema_Corte_de_Justicia Pukwana_(Dakota_del_Sur) Miguel_de_Guzman Machina/The_Machines_of_God Manuel_Camacho ReLoad Ljusalfheim Microcomputador_de_8_bits Microrregion_de_Santo_Antônio_de_Pádua Gonzalo_José_Rodríguez_Mourullo Mehmet_Talat_Paşa Metarealidad Ratona_australiana_de_pecho_azul Los_discipulos_de_Emaús_(Caravaggio_Londres) Machias_(Nueva_York) Psychodomorpha Ludwig_Griesselich Ravi_Zacharias Metilación

html map