Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Pampa_Energía_S.A. Operacion_Bayoneta Playa_de_Torre_del_Mar Pablo_Squella Paris_Saint-Germain_FC Pena_Cebollera_Vieja Paraíso_de_Mahoma Máximo_(vinetista) Pito_saheliano Nuñez_(Buenos_Aires) Petrivka Objeto_Zamenhof-Esperanto Población_de_Campos Peluda Padre_Llanos Pinus_ocampii Playa_de_Torrecarbonera Nostálgica_FM Pogoniopsis_schenkii Pirgua_(Tunja) Pitayita_de_culebra Myitkyina Ouagadugu Pablo_de_olavide Nakasendō Nicole_L._Meyer Música_prehispanica_de_México Poids_de-Fiole Neagh P.R.P. Oscar_Andrés_Rodríguez_Madariaga Pasaje_de_la_Isla_Verde Pico_Ferguson Oledo Neobrotica_quadriplagiata Organización_territorial_de_Comoras NGC_127 Pedro_Jesus_Rodriguez Oudneya Pogonaleyrodes_fastuosa Popland,_la_música Notocactus_multicostatus Notación_franco-belga Plaza_Urdaneta_(Caracas) Política_y_gobierno_de_San_Vicente_y_las_Granadinas Pelobatoidei Perrusson Pisco_(etimologia) Polygala_chamaebuxus Pedro_Madueno Pentatlon_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt-Moritz_1948 Pierre_l'enfant Pentziinae Nikolai_Roerich Oidosoma_confusum

html map