Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ebensee Alhargama Dorculus_difformipes Deobrígula Alpha_Aurigae David_Fernández_Cortázar Cristophe_Rochus Dudleya_anthonyi Diosa_Ceres Dave_Wagstaffe Dinastia_Bagratida Doble_articulacion Debajo_de_los_Cielos_Purpura An_Education Distrito_de_Sommerda Dulce_(río_Argentina) Cortes_de_Barcelona_(1436) Coro_del_Ejército_Rojo Ecorregión_de_agua_dulce_Paraná_superior Día_Internacional_para_la_Preservación_de_la_Capa_de_Ozono Distrito_de_Blenio Dodge_monaco Alfred_Fuchs Davyella Demersal Diego_León Algo_extraño_en_nuestras_vidas Dynamite_from_Nightmareland Amar_otra_vez Dattatreya_Ramachandra_Kaprekar Disguises_(canción_de_The_Who) Aloe_acinacifolia_var._minor Demetrio_(Sala) Derecho_a_la_resistencia Die_Schachnovelle Diccionario_geografico-estadístico-historico_de_España_y_sus_posesiones_de_Ultramar Ameiurus_natalis Alejo_Mijailovich Demografia_de_Puebla Doraena David_M_Brown Cowgirl_in_the_Sand Diego_de_aliaga Allium_nigrum_f._album Côte_des_Neiges-Notre_Dame_de_Grâce Dalea_ehrenbergii Ed_Smith Dinocerato Diosa_Gaiatri Echinocactus_tenuispinus Deuteromallotus Dan_Crawford Distrito_de_san_juan_de_rontoy Diego_García_de_Moguer Alexandr_Dughin

html map