Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Aciopea Willis_(personaje_de_Digimon) Adenaria_lanceolata Adina_polycephala_var._macrophylla Consanguíneo Comunidad_Britanica_de_Naciones Condado_de_Pembroke Withius_lohmanderi Across_a_Wire_Live_in_New_York_City Agrate_Conturbia Chinorlet Chiché_(Deux_Sèvres) Charidotella_flaviae Condado_de_Lamar_(Georgia) Ventura_Vázquez Aerodromo_de_Igualada_Odena Aeon_(banda) Waboe Walter_y_Siegfried_Gunter ASKO_Kara Windham_(aldea) Agonita_chinensis Villa_de_Santa_Catalina_de_Guadalcazar_del_Valle_de_Moquegua Accion_cultural_del_pais_valenciano ATP7B Wakerfield_Calle_241_(línea_White_Plains_Road) Wildenstein Aeropuerto_de_Smithers Valparaiso_(region_administrativa,_Chile) Comunidad_de_aglomeración_de_Perpiñan_Mediaterraneo Virgen_del_canonigo_Van_der_Paele Adelaide_Crows Volcan_(corregimiento_de_Bugaba) Albotín Consolidacion_de_suelos Vinos_uruguayos Aeropuerto_de_Los_Roques Concesiones_en_tianjin A_Troll_in_Central_Park Vaira_Vīķe-Freiberga Actinias Via_Crucis_del_Aljarafe Chile_limpio_vote_feliz Villanueva_(Araquil) Vacuna_intranasal_viva_atenuada_contra_la_influenza Cines_Capitol Alcaldía_mayor_de_San_Salvador Aerobiología Condado_de_Krapina-Zagorje Cofradía_del_Dulce_Nombre_de_Jesús_Nazareno_(Leon) Compañía_de_Danza_Contemporanea_de_la_Universidad_de_Guadalajara Víctor_Labrador A_puerta_cerrada Val-d'Isère Alcázar_del_Rey_(Cuenca)

html map