Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Helenodiscus_bilamellata Anthony_Rolfe-Johnson Molotov_(publicacion) Atiart Historia_de_la_biotecnologia Asamblea_general_constituyente_y_legislativa_del_estado Asedio_en_la_antigua_Grecia Holiday_Inn IEPI Helgi_Tomasson Aumelas Anita_Dymszówna Huracán_John_(1994) Gunnar_Guillermo_Nielsen Historia_de_la_Federacion_Rusa Misión_Robinson Motor_Racing_Developments_Ltd. Mitsuteru_Yokoyama Apolodoro_(desambiguacion) Ascension_(isla) Anos_580_a_C Asakura_(Fukuoka) Groß-Seelowitz Aranuela_(desambiguacion) Mundir_de_Lerida Arysteides_Turpana Mordellistena_tenuipalpis Henri_Ernest_Baillon Apezetxea Huracan_Gabrielle_(2001) Harmano Asque_(desambiguación) Minchinmavida Grupo_de_Ejércitos_de_Curlandia Andrés_Felipe_Ortiz Gökkuşağı Asim_Ferhatović Hammurabi Hystiopsis_mapirii Guido_Fubini Hoihoi-san Hammer_To_Fall Anton_van_Wouw Argynnini Hemiodus Augusto_cesar_lendoiro Anguliphantes Haudenosaunee Arnao_de_bruselas Grupo_Ibero_Occidental Axiomas_de_Wightman Halifax_(Canada) Asesinato_infantil Azadirachta_excelsa Asedio_de_Algeciras_(1309-1310)

html map