Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Jerôme_Coppel Lac_des-Rouges-Truites La_Macu John_Fleck La_Portada_(estación) Joaquin_Albarran_y_Domínguez Jeronimo_Bécker Jeniferever Leptaulax_pacholatkoi Lengua_elamita Leila_Macor Kaiserschmarrn Ley_que_ningun_nino_se_quede_atras Keytar Lemur_catta Juan_Carlos_Oliva Jose_Mel_Pérez La_paz_de_las_mariposas Juan_Bautista_Pérez Juan_manuel_de_prada Ivan_Konstantínovich_Románov Juan_antonio_de_urbiztondo Lenguas_lule-vilela La_Ultima_Cruz La_Murta_(Jalon) Lesnoi Jimmy_Jean-Louis Libro_de_Gomorra Jacobaea_conzyae Jonathan_Macken Jiro_Horikoshi Jose_Yarnoz_Larrosa Interdicción Libertario_South_Park Kotov La_caída_del_VI_Ejercito_alemán Jan_Mucha Le_Bourget-du-Lac Libio_fenicios Interfaz_grafica_de_usuario La_Falange Lagarto_gigante_de_Gran_Canaria Katie_White Kenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Jose_Manuel_Aguilar_González José_María_Mompín Lista_de_tipografias_de_Adrian_Frutiger La_Bruere_sur-Loir J_St.-Hil. Jousse JC_Penney Jesus_Suárez_Gayol Leptorkis_condylobulbon Lis Licantropía_clínica

html map