Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Enrique_Martín Eduardo_Manosbotellas Elizabeth_Jean_Philipps Fissiscapus Estadio_del_gran_ojo_de_oita Febrero_de_1993 Estación_de_Plasencia_de_Jalón Francisco_Candido_Xavier FREE-DOS Elizabeth_Barret-Browning FK_Napredok Epidendrum_gigas Francisco_Ramirez_(desambiguacion) Entendimiento Francisco_Pérez_Bayer Federico_Mompou_Dencausse Fernan-Nunez_(Córdoba) Foras_na_gaeilge Erupcion_volcánica Francisco_José_(desambiguación) Embarazo_no_deseado Emanuel_Moriatis Federación_Agro_Social_de_Navarra Espurio_Casio_Vecelino Forces_Armees_Royales Erupciones_volcanicas_por_número_de_victimas_mortales Fernando_Menendez Eurovisión_1984 El_adelantado_de_segovia For_Scent-imental_Reasons Filmoteca_Nacional_de_España Escopeta Foro_para_la_Cooperacion_entre_sino_africana El_Dúo_De_La_Historia_Volume_I Encantados Estacion_de_Portugalete_(Cercanias_Bilbao) Feroculus_feroculus Federico_Pinedo_(padre) Español_yucateco Estación_de_Maria_Tudor Francisco_Manzo El_licenciado_vidriera Fessenheim-le-Bas Franciella Espacio_de_Kolmogorov Fernando_De_La_Rua Falda_(desambiguación) Emanuel_Patti Fagus_nitida El_Sol_(Anaya) Electrónica_Steren Fox_Run_(Pensilvania) Eomeropidae Francesc_Macia_i_Llussà Escritura_Acrofonética

html map