Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arapongas Montliot_et-Courcelles Arteriae_cerebri Anambé_gorgirrosa Astrolobium_scorpioides Huracan_Donna_(1960) Antoni_Radziwill Minerva_McGonagall Arroyo_Culebro_en_Getafe Mimetismo_pouyaniano As_del_Espacio_(anime) Harry_Ocampo Arboretum_del_Oued_Cherrate Angel_Fernández_(futbolista) Ano_539 Angionychus Aphyllanthes_cantabrica Arteria_cerebelli_anterior_inferior Guillermo_Emelé Hesperocyparis_glabra Antonio_Maya_Cortés Apertura_italiana Herpes_labial Montevecchia Hohensaaten Historia_de_la_jardineria Ancon_(corregimiento_de_Panama) Arquitectura_renacentistas_de_Zaragoza Argenton-Château Mitscherlichia_junghuhniana Arabia_Saudita_en_los_Juegos_Olímpicos Hendrik_Brugmans Avenida_Cordoba Hierba_mora_mayor Arbós Antoni_de_Bofarull Apistogramma_gibbiceps HD_69611 Huta,_Condado_de_Ostrów_Wielkopolski Hermanas_de_Nuestra_Señora_de_la_Consolación Monolepta_togoensis Gringo_Gonzalez Hubert_Robert Anos_1170_a._C. Angel_Parra_de_Chile Avenida_Cabildo Monumento_Nacional_de_Colorado Mull_Hal. Anemone_stylosa Mr._Big_(álbum) Hernán_Menosse Morón_(Cuba) Antonio_de_Lisboa Idioma_khmer Monarquias_autoritarias

html map