Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lili_Inclan Lampsilis_perovalis Lausanne_Sport José_Sarney Lista_de_capitulos_de_La_familia_P_Luche L'Horta_(Comunidad_Valenciana) James_Williamson Ivan_Pérez Juan_de_Braganza_marqués_de_Montemor-o-Novo Leandro_Coronel Koanophyllon_albicaulis_var._albicaulis Ismail_Haniye Investigación_descriptiva Jimmy_Two_Shoes Jasminum_anastomosans Instituto_Profesional_de_Magallanes Joan_Vilatobà Jon_Jönsson Leucospidae Julio_Cesar_en_Egipto_(Sartorio) Lambayeque_(departamento) Joseph_Woods La_Concepción_(corregimiento_de_Bugaba) La_Noche_de_los_lápices Jemadri_Pandit Jubistylis Liga_Guaminense_de_futbol Jatropha_condor José_Manuel_Pedrosa Lacteo Kaşar Jose_Maria_Labrador Jóhannes_helgason José_Diaz_Fernandez La_romanización_del_País_Vasco_y_Navarra Julio_Cesar_Valentin_Jiminian Little_Things Les_Misérables_(musical) Kliuchevói_(Krasnodar) Juan_XVII La_clemenza_di_Tito_(Arena) Javier_Pérez_Walias Karl_Menger Lacconotopedilus_singularicornis Juan_Alonso_Giron La_muerte_de_una_princesa Lago_Agrio La_Cumbre Lituania_oriental LE_941 Jan_Anthonisz._van_Ravesteyn Lama_glama_vogli Listen_without_prejudice Laureano_Barrau Juan_Luis_Trillo_de_Leyva

html map