Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Union_Acts Gartenbau_im_Reich Tyrrhenaria_ceratina Rose_Byrne Municipio_de_Savo_(condado_de_Brown,_Dakota_del_Sur) Ricardo_Carmona_(físico) Resident_evil_(película) Municipio_de_Odessa_(condado_de_Rice,_Kansas) Unisema_mucronata Rocas_Williams República_de_Salò Union_Rennes_Basket_35 Inmigración_en_Estados_Unidos Restriccion_calórica Ricardo_Daniel_Pereyra Frédéric-Louis_Allamand Galatone Río_Valle Revolución_de_Asturias SEGA_SG_1000_III Germinal_Beerschot Municipio_San_Juan_de_Capistrano Union_Montréal Municipio_de_Tippecanoe_(condado_de_Carroll,_Indiana) García-Mend. Fuego_Solar Frente_Democrático_y_Progresista Ginoza_(Okinawa) Resistencia_peruana_durante_la_ocupacion_chilena Rio_Jefferson Iglesia_de_San_Hipólito_el_Real_(Tamara_de_Campos) Userjeperura-Sethy Gobernador_del_Milanesado Río_Ungría Gerencia_de_la_innovación Galloper_Santamo Reuben_Wilson Glorieta_de_bilbao University_(Florida) François_Georges_Maréschal,_marqués_de_Bièvre Municipio_de_Hamer_(condado_de_Highland,_Ohio) Fraxinus_laciniata Infantado_de_san_pelayo George_Richards_Minot Fundación_Punta_Entinas_Sabinar_e_Isla_de_Alboran Municipio_de_Pleasant_Valley_(condado_de_Scott,_Iowa) Republica_Autonoma_Socialista_Soviética_de_los_Alemanes_del_Volga SHA1SUM_(archivo_informático) Municipio_de_Greenbush Richter_Abend Río_Selemdzha Frente_por_la_Liberacion_Arabe Museo_Egipcio_Rosacruz U_N_I_A U.S._Route_50_(Nevada)

html map