Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Fabiola_de_Mora_y_Aragón El_empecinado F.C._Caracal For_Ourselves:_Council_for_Generalized_Self-Management Estación_de_San_Francisco Efecto_dominó Epístola_del_apostol_San_Pablo_a_los_romanos Español_tolimense Eminence Fiat_Rally Euphorbia_lambii El_Alma_Joven_II Estación_de_Tamel El_Séptimo_Terremoto Falsonerdanus_sakaii Enero_de_1968 Festival_Internacional_de_Cine_de_Karlovy_Vary El_Canijo Fotosintesis El_ayuntamiento_de_Santander Estación_Canuelas Esparrago_trigero Epigynanthus_blumei Fernando_III_de_Navarra Empeine_(pie) Federacion_Creación_y_Fortalecimiento Ernesto_Fontecilla El_Barrio_(cantautor) Estudio_de_cine Ephippiomantis Enslaved Enrique_Carbó_Ortiz Esmeralda_Zenteno_de_León Francisco_López_Mena Elgiloy Fotografo_de_senoras Edith_Litwin Estación_de_Ulldecona-Alcanar-La_Senia Erythraea_centaurium_var_suffruticosa Emirates_SkyCargo Ernst_Jünger Francisco_de_Jesus_Maria_y_José_Palau_y_Quer Enrique_Maria_Repulles_y_Vargas Flashback_(cancion_de_Calvin_Harris) El_Nayar Eduardo_Millares_Sall_(Cho-Juaá) Elaboracion_casera_de_bebidas_alcoholicas Fluminicola_avernalis El_Grinch_(pelicula_de_2000) El_Sitio_de_la_Base_Nº_46 Frank_Little Estado_de_Hartle-Hawking Estación_de_Pereire-Levallois Epicauta_tricostata Ermita_de_San_Pedro_Martir

html map