Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Himno_de_Medellín Andropogon_sorghum_subsp_vogelianus Ayuntamiento_de_Cordoba Monterrey_(ciudad) Analisis_y_diseno_orientado_a_objetos Anos_1100_a._C. Antonio_Franco_Florensa Arturo_Anaya Mosé_Ben_Sen_Tob_de_León Monorraíl_de_Las_Vegas Hístoria_de_la_Republica_Romana_tardía Antonio_Joseph Avenida_César_Chávez Helice_alfa Angulo_de_Euler Huayqueriense Antezana_de_Foronda Ano_1626 Montserrat_Lombard Monte_Cervino Hylaia_dryadella Hesiquio_de_mileto Hashemita Monasterio_de_Sant_Llorenç_de_Morunys Hansel_y_Gretel_(Humperdinck) Monreale Miró_III Asociacion_espanola_de_fantasia_ciencia_ficción_y_terror Mujeres_en_sombra Mortal_Kombat_(pelicula) Artemisia_dracunculoides Highland_games Idioma_bielorruso_(Taraškievica) Anionica Heavy_rock Avenida_Tremont_(línea_Concourse) Mordella_biformis Arturo_Naon Angélica_(Castellanos) Mons-en-Montois Arana_del_Trigo Ayoze_garcia_pérez Andres_de_Jesus_María_y_José_Bello_Lopez IDAHO Mount_Sterling_(Iowa) Molidae Asesinato_en_Bardsley_Mews Anita_Pádár Hípica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amberes_1920 Arius_cookei Ibn_Firnas_(cráter) Asociación_de_directores_cinematográficos_españoles Ayoluengo Antonio_Gonzalez_Zumárraga Ardiente_Paciencia

html map