Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Melanophthalma_lohsei Melo_conomon Los_Ángeles_32 Masato_Ichishiki María_Montserrat_Colldeforns_i_Sol Power_Rangers:_Infiltración_Ninja Regimen_abierto Lola_Racing_Cars Princess_Alexia Puruhaes Prueba_de_penetracion_dinamica_pesada Ramón_Perelló_y_Ródenas Mariasela_Alvarez_Lebrón Louis_Éconches_Feuillée Macro_cómico_con_gato Golfingiiformes Rahon_(Doubs) Gomphosis Marton_Csokás Mansilla_de_las_mulas Pradiumna Radio_Ethiopia Rafael_da_Silva Grez_Neuville Ramón_Pelejero_Sanchis Rasho_Nesterovic Marquesado_de_Torrebermeja Real_Mamoré Red_de_Televisión_de_la_Universidad_de_Chile Psicogerontología Principado_de_Santo_Buono R._W._D._Molenbeek Prensa_libre_(programa_de_televisión) Quercus_dentata Preussens_Pflanzengattungen Luis_Gomez_Centurión Melithreptus Gricelda_Nunez Maisoncelles_en_Brie Mammillaria_saxicola Raidió_Teilifís_Eireann Maria_Jesús_Vasquez_Vasquez Meseta_iraní Prado_de_la_Guzpena_(Leon) Melaza_optica Luis_Alberto_Roselli Premio_Albert_Lasker_por_Investigación_Medica_Clinica Psicosomático Luis_Pareto Lovča Martí_Riverola Pérez_Lara Maremotos Primaria_demócratica_de_Alabama,_2008 Rally_de_Cerdena_de_2007

html map