Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Piptanthocereus_obtusus Parimatidium_clermonti Phantom_Bride Personologia Parjanya Once_años_de_Tirania Nido_de_marisco Paraíso_fiscal Paraliturgia Pierre-Gaspard_Chaumette Partido_de_los_Campesinos_de_Italia Pascola_(Misuri) Neoroepera Nuclear_Threat_Initiative Omitlán Málaga_CF_B Norma_Granada Pasarlas_moradas Nouvelle_Fédération_Board Nicolás_Pinzón_Warlosten Oktiabrskaya_(desambiguación) Pachystroma_ilicifolium_var._longifolium Partido_Nacional_Republicano_(España) Neorromanticismo_(musica) Omar_Naber Parque_nacional_Montes_Serpiente Nieves_López Nikita_Sergeyevich_Jruschov PAS_Teherán_FC Museo_de_Arte_Moderno_de_Medellín Parque_nacional_Nowendoc Olbia_(Mar_Negro) Paroplapoderus_angulipennis_shaanxinsis Oriente_Lejano Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_400_metros_combinado_individual_masculino Ni_de_aqui,_ni_de_alla Perfido O_Carballiño_(Orense) Pentalfa Okapia Necrholocaust Orange-Nassau Poopó Nuevo_hombre_soviético Partido_Nacional_de_Australia Oil_City_(Pensilvania) Obsessions_(canción_de_Marina_&_the_Diamonds) Pino_de_Mexico Ponte_Pênsil Panicum_crus_corvi Myotragus Oceano_de_Jápeto Mycena_stipata Patina Otolemur_monteiri

html map