Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Meridiano_de_Greenwich Rabat_Sale-Zemmour-Zaer Madison_Brooklyn Mario_Mellado_García Recopa_de_Europa_1968-69 Goodbye_(álbum) Maoerduo Mariano_Canardo_Lacasta Lonitzer Lukasz_Kubot Maihueniopsis_exaltata Preámbulo_de_la_Constitucion_Argentina Los_Sims_2:_Deluxe Mercerie Gran_Lago Périgny_(Charente_Marítimo) Maquis_mediterraneo Lynd_(Minnesota) Proletarios_de_todos_los_países_¡uníos! Microsoft_Pocket_PC Massimo_Cosmelli Puertas_(desambiguacion) Ramal_Chillán-Recinto Lycenchelys_pentactina Medicina_Basada_en_Pruebas Premios_Orgullosamente_Latino_2007 Macoubea_reticulata Gran_Premio_de_Monaco_de_1960 Punta_Desnudez Quehl María_Amparo_Muñoz_y_de_Borbon Progreso_(ciudad) Los_Brujos_(banda) Granulina_parilis Luis_de_Narváez Martin_Turonense Llico_(Vichuquén) Pyrrhalta_gressitti Quantic_Dream Luis_Rogelio_Rodríguez_Comendador_Pérez Marco_Buechel Mas_Viviana RTÉ_One Mauvezin_(Gers) Marco_Emilio_Lepido_(cónsul_285_a_C_) Ramon_Arnaud Preston_(Nueva_York) Proof_of_Youth Masoca María_Xosé_Queizán Primera_division_española_1935/36 Ray_Charles_Littlewood Manuantara Goleta_Ancud Mavone

html map