Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Alexander_Otsuka Crenicara_latruncularium Distrito_de_Bagneres-de-Bigorre Digimon_Adventure_02 Amerimnon_glomeratum Cultura_Uruk Cyrtopodieae D_A_O Didia_diehli Drive_through Alex_rodriguez Dicloruro_de_azufre Círculo_Cruz_del_Vado_Social_y_Deportivo Didesmus David_Eduardo_Helmut_Murcia_Guzman Devónico Donald_Barksdale Alyon Dios_le_Guarde_(Salamanca) Distonía_del_músico Destiny's_Child Crupina_morisii Copa_de_las_Americas Dr._Feelgood_World_Tour_'89–'90 Cueva_de_las_Manos_Rio_Pinturas ESCP-EAP_European_School_of_Management David_Bohm Death_on_the_Road Drymodesmyia Copa_Mundial_Sub-20_de_Fútbol_de_2011 Cuando_pasan_las_cigüenas Dwapára_Yuga Daniel_Tinayre Amalfi_(ciudad_Italia) Derry_City_F.C. Deysi_cori Darwin_Barreto Algirdas_Šemeta Alvaro_Torres Copa_FIFA_Confederaciones_2005 EIR Amblyptila_strophanthina Douglas_AC-47_Spooky Cultura_Tayrona Divisor_de_tensión Cuneiforme Alfonso_I_de_Barcelona Dickasonia Datheosaurus Distrito_Indpendiente_De_North_Forest Cà_Mau Amorrortu_Editores Altagracia_(Nueva_Esparta) Devia_xeromorpha Alfonso_Martínez

html map