Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Leola_(Wisconsin) Juan_Neumann Jun_Borras Justo_de_Gante Ku70 José_Manuel_Casado_Bizcocho Jose_Luis_Santos Jesús_Carlos_Gómez_Martínez Juan_Ginés_Pérez Jose_Moncayola Kathā_Sarit_Sāgara Kaye_Abad Juan_Pedro_Arremon Kamboi_Eagles_FC Ley_Orgánica_1/2004_de_Medidas_de_Proteccion_Integral_contra_la_Violencia_de_Genero Internet_Explorer_8 José_T._de_Cuéllar Ladron_Íniguez Isaías_Pleci La_vida_es_bella Le_Dourn Linguística_antropologica Invasión_Brasilena_de_1864 Isabel_de_Baviera_(1370_1435) Iron_Man:_El_Hombre_de_Hierro José_Ramón_Gayoso_Bonigno Lenguas_awin-pare Libro_de_ezequiel John_Martyn_(botánico) Koinothrix Jesup_(Georgia) Jacob_Grimmer Iris_virescens_var._statellae La_historia_química_de_una_vela LIC_Rías_occidentales_y_Duna_de_Oyambre La_Farola_(Castellón) Iuventas Linea_M_170_(Campo_de_Gibraltar) Letra_de_oro Kamen_Rider_W Jorge_Hidalgo_Lehuedé Juan_Guillermo_Ripperda,_barón_de_Ripperdá Ispica Laborie_Santa_Lucía Lista_Titulos_de_clubes_europeos_de_futbol Lista_de_estados_de_la_Tierra Lamar_Hunt_U.S._Open_Cup_2014 José_Leon_Armero La_revolución_en_Ucrania,_1917_1921 Le_Quotidien_des_automates J.Robin Kashtiliash_IV Larry_Knechtel James_M._Shuart_Stadium Kool_smiles

html map