Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Anacardium_othonianum Hypsiboas_semilineatus Hereford_(desambiguación) Atractylodes_ovata Atsuko_Enomoto Modelo_linguístico Anca Assiminea_palauensis Hermana_agnada Mortifago HD_75732_de Monomotapa_United_F.C. Historia_del_peru Asociación_de_universidades_confiadas_a_la_compañía_de_jesus_en_américa_latina Mugre_(capítulo_de_31_minutos) More_(película) Homenatge_a_Lluís_Llach._Si_véns_amb_mi Moretti Autodromo_de_Rosario Anillo_cardenalicio Antonio_Sangenis_Torres Guia_para_la_vida_de_Bart_Simpson_un_mini_libro_para_los_perplejos Huawei_U8110 Historia_de_las_islas_Salomón Movimiento_autonomo Guerra_Ruso-Turca,_1877–1878 Montañas_de_Sulaiman Montferrer_i_Castellbo_(Lerida) Idioma_anzali Arquidiócesis_de_Tucumán Mision_del_Nahuel_Huapi Avenida_Camilo_Henriquez Movimento_Revolucionário_8_de_Outubro Guerra_contra_la_Confederación_Perú-Boliviana Antônio_de_Castro-Mayer Asuncion_(capital_del_Paraguay) Monofosfato_de_aluminio Mordellistena_dropkini Andres_(Pas_de-Calais) HOD_2 Monomma_rufipes_umtalinum Antonia_(género) Mundial_de_Fútbol_1978 Hemibarbus_longirostris Hetmanato_cosaco Mucopolisacaridosis_tipo_VII Hans_Christof_von_Sponeck Anos_800_a_C Monumento_al_General_San_Martin_y_a_los_Ejercitos_de_la_Independencia Monasteria_de_Santa_Catalina,_Monte_Sinaí Mordechai_Vanunu Anisopappus Montsec Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1970_1980) Astronidium_saulae

html map