Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

MEB Prehistoria_en_la_peninsula_Ibérica Grand_Prix_(película_de_1966) Racón_de_Calayán Maria_Leal Mattf Pyrrhalta_limbatus Real_Club_Náutico_de_Calpe Melanostachya Maníaco Reflejo_condicionado Gregorio_de_Sandoval_Anaya_y_Gonzalez_de_Alcalá Programa_Mundial_de_Alimentos Maradona_by_Kusturica Provincia_de_kronoberg Miercoles_de_Ceniza_(pelicula) Microrregión_de_Redencao Luis_Vicuña Maqueta_(música) Maizieres-la-Grande-Paroisse María_Villalón Raymond_Visan Provincia_del_Choco Qadbak_Investiments Ranunculus_bupleuroides Mercedes_Benz_Clase_R MLS_Cup_2012 Miguel_Cabañas Publio_Cordon Puerto_Concordia Marques_de_La_Chetardie Marco_Jaric McDonald's_All_American Matapozuelos_(Valladolid) Mancomunidad_de_Polonia_Lituania Rajaund Rebelión_de_los_Cívicos Matejovský Madonna_della_quercia Quincié_en-Beaujolais Ludwig_Weber Micado Ramón_Rodriguez_Chacín Rafal_(Alicante) Real_Audiencia_de_Puerto_Príncipe Llabera RCKH Ramón_L_Falcón Magnanville Mahā-Visṇu Mendota_(California) Ljósálfar Meseta_submarina Preludios_Op._32_(Rajmaninov) Ramon_Marti_d'Eixalá

html map