Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Pizza |
|
Conchiglioni
Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells.
Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki.
Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].
Niederhasli
Port-Étienne
Parlamento_escocés
Nora_Brockstedt
Picrasma_antillana
Papiro_LXX_Oxirrinco_1007
Oedipina_uniformis
Por_la_patria
Parque_nacional_Namadgi
Omar_Andrés_Rodríguez
Observatorio_Chandra
Nibukawa_onsen
Pirámide_triangular_elongada
Mussaenda_erythrophylla
Museo_Nacional_de_arte_de_Ucrania_Kiev
Pedro_Nuno_Colon_de_Portugal
Policía_secreta_de_la_Italia_fascista
Pelmatorycter
Pointe_Carmen
Neurotico
Nicolas_Flores_Rubio
Nicolas_Ardito_Barletta
OPTU
Piscinas_(CI)
Polígono_construible
Ojo_Yaje
Olimpiada_de_Berlin_de_1936
Parque_nacional_de_Thethi
Perregrinus_deformis
Orejuela_de_arroyo
Narvacan,_Ilocos_Sur
Policía_Federal_de_Brasil
Opuscoli_scientifici_d'una_Società_di_professori_della_Pontifical_Università_di_Bologna
Paul_Smiths_(Nueva_York)
Nicolae_Ceausescu
No_me_etiquetes
Notosacantha_riedeli
Pachuca_(club_de_futbol)
Nikola_Altomanović
Piloto-cosmonauta_de_la_Union_Soviética
Piedrahita
Pacaca_(Costa_Rica)
Museo_del_Turrón
Pedro_Ascencio_Alquisiras_(Guerrero)
Palacio_Victoria
Museum_für_Angewandte_Kunst_Frankfurt
Oropéndola_amarilla_australiana
P.K._14
Pepe_Carioca
Onychostoma_lini
Parque_nacional_del_Monte_Cook
Plessur_(region)
Pamiri
Platyestes
Petzita
|