Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Siroe,_re_di_Persia_(Pérez) Starbrick_(Pensilvania) Saint_Gilles_de_Cretot Torre_del_Río The_Hague Tiligul_Tiraspol Tasos Templo_de_Hércules Se_Me_Va_la_Voz Toumai Sindrome_de_decúbito_mandibular Sclerurus_mexicanus Teoria_de_la_Optimidad Selección_de_fútbol_de_Alemania_Democratica SatcomBw_2 Trabajador_y_Mujer_de_Kolkhoz Tocuyo_de_la_costa Temerloh Simplificación_de_los_caracteres_chinos Sinfonia_n._4_(Arnold) Seth_Gamble Seraucourt_le-Grand Sante_Marie Santo_Quintino Terrified_(álbum) Sainte_Croix_sur_Aizier The_Stars_and_Stripes_Forever Steubenville_(Ohio) Sabino_Álvarez-Gendín_Blanco Stanislaw_Szpinalski San_Andrés_Míxquic Sismo_de_8.7_en_el_océano_Índico Salvador_Pérez_Arroyo Santa_Coloma_de_Farners_Santa_Coloma_de_Farnés Signo_de_Rovsing Tol_Eressëa Saint_Barthélemy_le_Plain Salvador_Treviño_Garza Súper_Ratón Seleccion_de_fútbol_de_la_Comunidad_Valenciana Saint_Julien-de-Mailloc Sainte_Austreberthe_(Sena_Marítimo) Sonya_Walger The_Football_Association Señal_de_tráfico Tarrueza Territorio_no_autonomo Segunda_Catalana Sistema_de_cambio_local Sarcastico Tachusina_keyserlingii Termas_Los_Médanos Sotillo_de_la_Ribera_(Burgos) The_Succubus Torres_Padilla

html map