Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Plessix_Balisson Paz_de_Fenice Obrerista O.P.-Cambridge Paxoi Oryx_y_Crake Operacion_Oriol PopTop_Software Phineas_y_Ferb:_Cruzando_la_Segunda_Dimensión Plaza_de_toros_Raul_Davalos_de_la_Calle Pierre_Janssen Oscar_Vankesbeeck_Stadion Oxicloruro_de_fósforo Paco_Merino_(actor) Nador_de_Hungría Notodanthonia Pimpajaros Parque_nacional_Rapa_Nui Neuilly_en_Vexin Museo_Mauritianum Organizacion_Arabe_de_Transportistas_Aereos Pance_Kumbev Pakistan_oriental Pisco_(Peru) Neohemsleya Onça_de_Pitangui Pedro_González_González Operación_Doolittle Plecotus_teneriffae Pierre-Lemieux Phoenix_(constelación) Pierre_Rabhi Palmaria_(artilleria) National_Lampoon's_Barely_Legal Neamţ Nolina_bigelovii_subsp._wolfii Pan_Ku Pablo_Milanés Nindōkai Olvir_Hnufa Organismo_heterótrofo Mycetina_gedyei Personajes_que_aparecen_en_los_2_libros_de_Frin Ping_Suey_(1890) Paleoentomología Pink_Friday:_Roman_Reloaded_The_Re-Up Nantong_Zhongnan_International_Plaza Operation_Veritable PA-97 Notropis_calientis Ophraella_conferta Pinus_pseudolarix Pervomaiski_(Armavir,_Krasnodar) Pitiyanqui Pembatatu

html map