Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Whangaroa_Harbour Vitamina_D Vidal_Medina Acuerdo_de_pretoria Zabilla Varicorragia Cobra_real Ciudad_de_Los_Ángeles Zarzuela_cómica_histórica Adriaan_Fokker Coelodiscus_speciosus Watertown_(condado_de_Litchfield,_Connecticut) Yélamos_de_Suso Acrolophidae Vesalio Zapatitos_del_Senor Yongjinglong Zen_(desambiguacion) Conductividad_hidráulica Charnod Château-Chalon Zoran_Marić Zipi_y_Zape Actividad_paranormal_(película) Chikindzonot Club_Cristóbal_Colón Al_Gazal Acido_fluorhídrico Acción-Reacción Clima_mediterraneo_arido Vert-Saint-Denis Chinicuila Condado_de_Pennington_(Dakota_del_Sur) Vladímir_Monómaco Vocal_tematica X-Men_3:_The_Last_Stand WASP-2b Consistentes Vanguardia_moral_de_la_patria Aeropuerto_internacional_de_san_bernardino Acusticosas_(album) Colonne_(Jura) Ciudad_de_Nyon Cniva Yunnanilus_beipanjiangensis Cocina_mandarín Volcán_Gaussberg Chaubunagungamaug Vuelta_al_Pais_Vasco_1974 Villafranca_del_Panadés Yalamma Commelle Acído_limonoico_di_delta_lactona Cherancé_(Mayenne) Zocalo_continental

html map