Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Raymond_Darlington_Felix Mauricio_Manieri Memorias_del_corazón Ramon_Núnez_Villarroel Potro_de_rabia_y_miel Luis_I_de_Borbon,_primer_príncipe_de_Conde Maximo Logoteta Microtus_clarkei MSVC Masacre_de_Acosta_Nu Ranunculus_pseudobulbosus Marais_Vernier Marianela_(desambiguacion) Los_Tipitos_(album) Pratt_&_Whitney_PW2000 Maria_Asuncion_Aramburuzabala_Larregui María_Ana_de_Cerdeña Puerto_Luisa Martín_Buzzi Rambo_(serie_animada) Manuel_Fernández_Meléndez Grandes_éxitos:_Gabinete_Caligari Grevillea_leptopoda Precipitacion_(química) Prostomis_africana Luditas Ranunculus_heldreichanus Manuel_Antonio_Huerta_Nuno Raquel_Rodriguez_Rodríguez Pozon_de_la_Dolores Microrregion_de_Cornélio_Procópio Pseudotropheus_demasoni M_A.S. Raddon_et-Chapendu Masdevallia_deformis Producto_fermentado_de_la_leche Project_Zero_3_The_Tormented Mervyn_Morris Primera_Cumbre_del_Grupo_BRIC_2009 Recabitas Margaret_Bourke_White Good_Hope Pressigny Psicodelico Love_Gets_Me_Every_Time Margarete_Magalhães_Souza Línea_129_(EMT_Madrid) Michalis_Pelekanos MIT_Computer_Science_and_Artificial_Intelligence_Laboratory Goleta_Pepa Quo_graviora_(enciclica) Quique_San_Francisco Greg_Osby Raquel_Lanseros

html map