Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Basilica_de_Saint-Remi BM_CR Basilica_de_saint-denis Cantón_Isidro_Ayora Banda_blanca_(telecomunicaciones) Cantón_de_Chaumont-en-Vexin Buchloe_(localidad) Belisario,_Cúcuta Breau_et-Salagosse Cephaloleia_emarginata Balsamina_macrochila Bala_Minié Callirhoé Campanillas_de_los_cercados Castillo-Palacio_del_Señor_de_Bicorp Canal_10_Córdoba Bavay Ceferino_Gonzalez_y_Diaz_Tunon Campeonato_Sudamericano_Sub_15_de_2011 Basilius_Bessarion Bathya Berrias_et-casteljau Chaguarpamba_(cantón) Bernières-le-Patry Beni_gomez Bao_dur Casnewydd Bono_por_hijo Castrados Bandera_- CASA_CN_235_Persuader Año_1830 Barcelona-Pl._Espanya Campylocentrum_amazonicum Cao_Fang Battletoads_in_ragnarock's_world Boka Batalla_de_al-qadisiyyah Brasov_(ciudad) Carrera_del_Pavo Barras_de_Aragón Buteogallus_anthracinus Castillo_de_schwerin Capilla_de_San_Jorge_(Castillo_de_Windsor) Barbuise Cantones_de_Deux-Sevres Bonito_(Mato_Grosso_del_Sur) Bilious_paths Camilo_Flammarion BCV Bryoniaceae Carroncha Biblioteca_clasica_gredos Britania_Inferior Baloncesto_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscu_1980

html map