Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jardín_Botánico_Philodassiki João_Pinto Isla_de_Cozumel Lambaré,_Paraguay Juana_Grey Juegos_Olímpicos_de_invierno_de_2010 Kootenai_(tribu) Julio_V._Gonzalez Interdigitaciones Kurume_(Fukuoka) Ituglanis_bambui Jorge_Torres_Victoria Investigacion_Operativa Jose_María_Calviño_Iglesias Jeronimo_de_Costilla Juan_José_Fernandez_Blanco Jardin_de_Pruebas_de_Hamma Lee_Jung-Soo La_Luna_(grupo) Jesús_Gallego Instituto_de_Estudios_Politicos_de_Rennes Lepironia_mucronata Jean_Cau Jorge_Guillermo_de_Brunswick-Luneburgo Jesús_Gilberto_Gómez_Maza Levante_almeriense Lafayette_Leopards Lacroisille Joaquín_Saldaña Juan_Viyuela_Callejo Ischnocnema Juan_Antonio_Mármol Les_Bottereaux Jacques_Delille Jayne_Castle Jose_de_Gálvez,_marques_de_Sonora Kouroukan_Fouga Las_Supremes Legión_Nauvoo Kōriyama,_Fukushima Journaling Lightning_Strikes_Again Liga_Colombiana_de_Béisbol_Profesional_1982/83 Juan_Nepomuceno_Pedro_Fortoul_Sánchez John_Barry_&_Orchestra Jaguar_R1 Ley_18.700_(Chile) Juan_Carlos_Martínez_Terrazas Liricas_Analas Keokea,_condado_de_Maui_(Hawái) La_Brillanne Lista_de_capítulos_de_Policías_en_el_corazón_de_la_calle Juan_Gabriel_Guzmán Lengua_maratí John_Frederick_William_Herschel

html map