Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Libros_de_privilegios Jose_Luis_González_Vázquez Kuwaiti_Premier_League Juan_Marcilla_Arrazola La_Sangre_Nunca_Muere Jose_Franklin_Rutherford Isar Kosheri Kiyevskaya_Koltsevaya Kagura_(personaje_de_InuYasha) La_mirada_critica Islas_e_Islotes_del_Litoral_Mediterráneo Liechtenstein_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Jesus_Castillo_Monterroso Juan_Elías_González_Romo_y_de_Vivar Jávea Limia_sulphurophila Lenguas_internacionales Liaoyang Laïs Larva_de_Muller Leontodon_longirostris Lista_de_exonimos_españoles_para_topónimos_de_Norteamérica Johan_Thorn-Prikker Juana_I_de_Navarra Jampur Litargus_kyushuensis José_Ignacio_Barraquer_Moner Jardin_de_Elizabeth_F_Gamble Jose_Juan_Rodríguez La_Pasión_segun_nuestros_días Islandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Kṣatrīya Jose_Carlos_Mahia Kaartin_Soittokunta Jose_Luis_Álvarez_Álvarez Krispin_Klander Kinkaku-ji Liga_Filipina Jeanne_de_Valois-Saint-Remy Iāska L_M_S. Jorge_Alberto_Manrique Introduccion_a_la_Termodinámica Leonardo_Cuéllar La_insurrección_de_la_burguesía Karl_Ludwig_Manzel Latacunga_(cantón) Keshia_Chante Juan_Munoz_Martin Kupicha Joseph_Lister Jose_Luis_Arrese Kopeika Krasnaya_Zvezda_(Kavkazskaya,_Krasnodar)

html map