Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Asesinatos_del_kebab Mireille_Enos Historia_de_Metallica Hombre_orquesta_(desambiguación) Aros_de_cebolla Auliza Historia_eclesiástica Autovías_urbanas_de_Espana Monica_Guillen Autovia_Almansa_-_Játiva Hortus_Bengalensis Hello,_I_Must_Be_Going!_(album) Hipica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Mexico_1968 Gurney_(Wisconsin) Asociación_de_Bancos_de_México Arros-de-Nay Avenida_de_Circunvalación Awjila_sokna Monasterio_de_maulbronn Mitraillette Hyalomantis_madagascariensis Arciprestal H.G.Wells Askenazy Hollywood_(Los_Ángeles) Huracás Hemerocallis_dumortieri_var._esculenta Hyōrinmaru Antonio_Alvarez_de_Toledo_y_Pérez_de_Guzman Mono_(banda) Hora_temporaria Hermandad_de_Vera_Cruz_(Sevilla) Au_pair Análisis_de_ADN Ann._Gén._Hort. ISO_IEC_27000_series Hort._Dyck. Ataque_incendiario_de_Solingen Heinrich_Kiepert Hernán_Perez Antoine_Walker Angelo_Sagal IBC Atlético_Union Antonio_Arino Guitarron_mexicano I_Epístola_de_Juan Houx Mitsubishi_Zero Hoja_concolora Hemming_de_Frisia Herriman_(Utah) Miss_Republica_Dominicana_Universo_2007 Historia_de_don_Juan_Fausto Moleskine

html map