Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Yélamos_de_arriba Academia_de_bellas_artes Aeropuerto_de_Port-de-Paix Verjniaya_Turá Aeropuerto_Internacional_Inca_Manco_Capac Clematis_afoliata Villefranche_du-Périgord Condado_de_Edmonson_(Kentucky) You_Made_Me Walter_Daga Albert_George_Ludwig_Adelbert Aegus_chelifer_andamanus Alberto_Verenzuela Chita_(chimpancé) Víglundar_saga Acueducto_de_Obidos Clifford_Smith Via_en_placa Cleon-d'Andran Vicente_Almandos_Almonacid Abbaye_de_Saint_Germain-des-Pres Víctor_Manuel_González_Romero Villegas_(desambiguacion) Vidalita Comunidad_urbana_de_gran_nancy Clube_Paineiras_do_Morumby Viejo_Sur Agustin_Millares_Torres Vysšaja_Liga_1992 Waterloo_(villa) Vāmana-purāṇa Aeroporto_Internazionale_Cristoforo_Colombo Chateau_du_Loir Cigno Ahléns Voz_sintética Aductor_del_menique_(mano) Christine_Nostlinger Viewat Coelocrania_depressa Comuna_7_(Tunja) Chêne_Arnoult Zalduendo_(Álava) Aeropuerto_de_Bagdad A_sangre_y_fuego Aeropuerto_de_Fort_Saint_John Val_del_Tormo Víctor_Arboleda Al_Mutanabbi Clinton_(Washington) Witt_(Illinois) Vale-tudo Consejos_reales ASD Viktor_Fayzulin

html map