Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Antonio_Castro_Cordobez Grinspoon Haluro_de_Arilo Moldavia_(region_historica) Aneuploidia Hazel_Green_(Wisconsin) Monticello_Brianza Monumento_a_Juan_Manuel_Rodríguez_Ojeda Huevas_fritas Horcón Montemboeuf Astyanax_cordovae Arnaldoa Gundam_Seed:_edicion_especial Aulacophora_melanocephala Anticastrista Guadalfeo Anacreon Arroyo_san_lorenzo_(entre_ríos) Hernán_Núnez Ashur_Dan_I Apalancamiento_oculto Heinrich_bruning Avispon_verde HMS_Imperieuse Hyperoglyphe_perciformis Hama_Arba_Diallo Avenida_Boyacá_(Bogotá) Monasterio_de_San_Salvador_de_Valdedios Hantkeninoidea Asurnasirpal_II Analobara Haplogrupo_mitocondrial_humano_B Minillas_(San_German,_Puerto_Rico) Hooper_(Utah) Aquilegia_formosa_var._chrysantha Moulins_sur-Orne Hierba_de_las_moscas Antigua_Catedral_de_Santa_María Horacio_Guarani Antoni_Bulbena_i_Tussell Andrei_Arlovski Grupo_Arbol Harold_Cummings Anodontea_halimifolia Austin_Watson Arp_299 Antigua_Alhóndiga_(Zamora) Hemileucinos Historicista Asociación_de_Críticos_de_Cine_de_Los_Ángeles Misa_n.º_14_(Mozart) Avicennia_lamarckiana Mision_Geodesica_a_Perú Arterias_interlobares

html map