Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Janjos Liga_de_Baloncesto_de_Bulgaria Klitispa_corrugata Lenguaje_de_bebe Kanamara_Matsuri Lima_(condado_de_Pepin,_Wisconsin) Jordi_Mareñá_Gumbau Liubliana Lennart_Klingstrom José_A._Deheza La_voz_Perú Ionizados Jose_Rodríguez_Fuster Jose_María_San_Sebastian José_González_(desambiguación) Leopold_Auer La_Liga_Filipina La_Jornada_(Managua) Lanzadardo Leda_Mileva Licenciado_Villalón Interestatal_95_en_Virginia Ken_Maynard Ismael_R._Arcella La_Pasión_según_nuestros_días Isla_Rodriguez Isla_Saddle José_Pizaña_y_Ledesma La_Familia_de_Felipe_IV Lachalade La_tierra_esta_sorda Le_Bourg_d'Hem La_Jonquera Jose_Maria_Ordovás La_Force Jens_Kristian_Sørensen John_F._Byrne Lincoln_Verduga_Loor Jenofonte_(hijo_de_Eurípides) J_V.Lamour. Jose_Cepeda Limniris_pseudacorus Jardin_Botanico_de_la_Escuela_Nacional_de_Veterinaria_de_Alfort L_242_83 John_lenon Kamarang Juruá_Mirim_(rio) Linanthus Jellyfish_Jam Jorge_Castañeda_y_Álvarez_de_la_Rosa Lanzachaff J_R_R._Tolkien_una_biografia Jose_Filgueira Jose_Soler_Carnicer Jenaro_Amezcua

html map