Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Coulonces_(Orne) ENP_7 Cámara_de_cria Diosdado_Pangan_Macapagal Dianthera_pectoralis DNAT Convento_de_Nuestra_Senora_de_la_Merced Altzola Convolvulus_bona_nox Drosera_aberrans Demografía_de_San_Cristóbal_y_Nevis Cuarta_Reunión_Cumbre_del_grupo_BRICS_2012 Cremers Denominacion_de_Origen_Chacolí_de_Vizcaya Duodecimanos Corteza_renal Amalia_de_baviera Alessandro_Camon Aleksandr_Mozhaiski Ecuación_de_Colebrook_White Desérticos Distrito_de_signau Distrito_de_Pacobamba Curutié_de_Parker Dej Coso_taurino Día_Internacional_para_la_Tolerancia Dichaea_muricata_var._moritzii Crimen_contra_la_paz Distrito_de_Ostvorpommern Degradación_de_Gallagher-Hollander Denierella_kaszabi Diospyros_mazelii Edificio_San_Martín_128 Crisis_diplomática_entre_Colombia_y_Venezuela_de_2013 Cultura_de_América_Latina DELE_C2 Danger_(canción_de_Mötley_Crüe) Danilo_De_Oliveira_Silva Dezso_Gyarmati Cuitlahuac_Veracruz Alminar_de_San_Juan Alemanes_de_besarabia Diego_García_Sayán_Larrabure Dichelostemma_volubile Dáctilo_(métrica) ESpanix Distrito_de_viseu E._G._Marshall East_Ham Distrito_de_Saint-Die-des-Vosges Demografia_de_Granada Distraccion Dejan_Dragas Edder_Nelson_Martin

html map