Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Piacense |
|
Penne, Penne Rigate
Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch.
Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie).
Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.
Breviraja_abasiriensis
Blue_Cadet-3,_Do_You_Connect?
Batalla_del_agua_pesada
Campeonato_de_Australasia_1914
Azul_violeta
Centro_Cultural_Viejo_Almacén_El_Obrero
Burnaby_(Columbia_Britanica)
Cambrico
Brownleea_natalensis
Bernardo_Marín
Castilleae
Cereus_bridgesii
Bluyin
Cantaous
Caesars_Entertainment_Corporation
Campanula_linifolia_var_humilis
Breithorn_W_West
Catedral_de_Poti
Año_647
Base_Cámara
Batalla_de_las_Termopilas_(191_a._C.)
But_Not_for_Me
Cassida_nepalica
Calle_Xipreret_(Hospitalet)
Cabandie
Cayetunya_tifferi
Carl_Szokoll
Chara_Papán
Breurey-lès-Faverney
Cementum
Basílica_de_Nuestra_Señora_de_Atocha
Catalina_de_Bolonia
Bernhard_Ycart
Blepharocalyx_salicifolius
C.D._Atlético_Baleares
Bert_Oosterbosch
Besanzón
Chapaleufú_(departamento)
Catedral_de_Santa_María_de_El_Burgo_de_Osma
Capítulos_de_Television_de_Ciertopelo
Bernard_Mitton
Capitulos_de_Alejo_y_Valentina
Canis_lupus_arabs
Campanero
Boveda_de_claustro
Benamiel
Bellmead
Castellbell_i_el_Vilar_(Barcelona)
Barco_(Covilha)
Benishangul_Gumaz
Chalepus_quadricostatus
Biblioteca_Nacional_de_Grecia
Cardenal_Lozano_Barragan
Casa_de_la_Convención
Catedral_del_Sagrado_Corazón_de_Harbin
|