Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enrique_García_Ojeda El_microscopio Engraulis_anchoita Filosofia_y_Letras Francisco_Cortes_Vazquez Edwin_August Esquirolia Erik_X_Knutsson El_carro_(película) Eduardo_Escobar_de_Ribas Espana_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Ciudad_de_México_1968 Festival_de_Aldeburgh Federico_García Experimento_Meselson-Stahl El_título_es_secreto Enhanced_GNU_Compiler_System Foret_la-Folie Estación_de_Algemesi El_Sueno_(álbum) Estrecho_de_Todos_los_Santos Festival_de_Viña_del_Mar_1981 Ermita_de_Santa_Ana_de_Montornés Estación_de_Guadiana_del_Caudillo El_Potrerillo Episodios_de_Periodistas Francisco_Ibanez_de_Segovia_y_Peralta Estadio_Bautista_Gargantini Fernán_Mirás Euclinia Francisco_Jose_Perez_y_Fernández-Golfín El_dragón_de_Wantley Flash_mob El_asesinato_del_sábado_por_la_mañana Escuadron_Aéreo_N_3_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya Faro_de_Tazones El_Colacho Escuela_de_Letras_de_Madrid Elección_presidencial_de_Egipto_de_2012 Escuela_Romana_del_Pirineo Estación_de_La_Sagrera Eleutherodactylus_brittoni Festival_Nacional_de_la_Doma_y_el_Folclore_de_Jesús_Maria Eremitorio_de_San_Miguel_de_Athos_de_Transkubania Francisco_Gento_López Estación_Juan_XXXIII_(Medellin) Estación_Central_Mendoza Emisora_de_numeros Escuela_de_Cómic_Joso Francisco_Ramírez_de_Madrid Equipos_ciclistas_espanoles_en_2011 Francisco_Ramirez_Medina Fernando_Rodney F._K._Hvezda_Cheb Estación_Hereford_(Buenos_Aires) Flora_(Sogn_og_Fjordane)

html map