Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Magazine_Z Rakugo Provincia_Ígnea_del_Atlántico_Norte Luis_Espanol Louise_d'Épinay Lyons_Falls MTV_Europe_Music_Awards_1997 Metro_de_Quito Regimiento_de_Infantería_Acorazada_«Alcázar_de_Toledo»_n.º_61 Producción_sustentable Grand_Marais_(Minnesota) Machaut Provincia_de_requena Mayor_José_J._Martínez_(Neembucu) Maubl. Maria_Amparo,_condesa_de_Vista_Alegre Lucía_G._Lavado Greene_(Nueva_York) Mar_epicontinental Migdal_HaEmeq Mijail_Gurevich Quinta_Avenida–Calle_59_(linea_Broadway) Mallomys_aroaensis Lokahiata Problema_inverso Longitarsus_gloriae Malvieres Matlatzinca Príncipe_Toneri Gotenks Rafael_Fernandez-Shaw_Yturralde Margarita_Peña_Muñoz Rappel_(excursionismo) Gran_Premio_de_Espana_de_2005 Mercedes_Ibánez Marquesado_de_cogolludo Macrotomia_densiflora Love_You Maraton Michael_Hayden R_M._S. Marián_Álvarez Luna_de_Mercurio Gota_china Ramón_Rengifo_Cárdenas Grammis Marion_Sigaut Martin_Fernández_de_Navarrete Lonja_de_Barcelona Pseudogomphrena Mario_Jursich Lodeve Gotico_isabelino Gran_Premio_de_Sudáfrica_de_1972 Luis_de_requesens

html map