Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Adrián_Campos_Suñer Al_Yumhuriyya_al_Yazaiiriyya_ad-Dimuqraţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazžayrit_Republique_algerienne_démocratique_et_populaire Acero_para_cementacion Club_Nautico_de_Alicante Acoyte_Subte_de_Buenos_Aires Condado_de_Rice ATP_de_Auckland Alberto_Angel_Zanchetta Chatroulette Vemmon Viasa_(automóviles) Colonia_de_la_Corona Christian_Oliver Vuelta_Ciclista_del_Uruguay_1996 Condado_de_Manresa Codigo_Técnico_de_la_Edificación_(España) Volatilidad_(quimica) Aeropuerto_de_Poznan-Ławica Colonia_Patricia_Corduba Charlotte,_North_Carolina Ciudad_Condal Chile_en_los_Juegos_Sudamericanos Chenopodium_bolivianum Citrus_depressa A_bigger_bang_tour Yby_Yaú_(Concepcion) Alcipe Clasificación_de_los_recursos_minerales Aguaderico_Segundo Aberracion_en_sistemas_ópticos Academia_de_Espana_en_Roma Via_láctea Valle_del_Amblés Companía_de_Carabineros_del_Príncipe Comisaria_General_de_Policia_Judicial Adenanthellum_osmitoides Codigo_ATC_B01 Witulandia Villa_Mainero Ad_ramonenese Yeditepe_Üniversitesi Vâlcea Zainib Valdepasillas_(Badajoz) Zestoa_K.B. Władysławow_(Gmina_Żelechow) Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesus_Resucitado_y_María_Santísima_de_la_Alegría Aeropuerto_Bananera Club_Sporting_Cristal_S.A. Chris_Violette Volkmar_Thiede Agostini Zoológico_de_Jinan Codex_Vaticanus_B/03 Yeguada

html map