Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Callithrix_aurita Calibre_4,5_mm Bassussarry Barniedo_de_la_Reina Bi_sheng Barbus_truttiformis Cerco_de_Belgrado Canillá Busardo_aliancho Belaya_Glina Carlos_Escude Batalla_de_Faughart Casa_de_la_poesía Carnegiella_strigata Betacam_IMX Celula_solar_de_pelicula_fina B_Sides_&_Rarities Batalla_de_la_Bahía_de_Abukir Beccariola_fulgurata Boston_Museum_of_Fine_Arts Burret_(Francia) Breve_Historia_del_Tiempo CYDL Cardiff_Bay_Opera_House B-Happy Campeonato_Mundial_de_Triatlón_de_2010 BWV_1013 Boudaña Cha_Cha_Cha_(programa) Berny_en_Santerre Calle_Reconquista Calceolaria_buchtieniana Castillo_Weissenstein Cardo_blanco_portugués Cannibal_(EP_de_Kesha) Barry_Wayne_Stevens Castillo_de_Vitré Campeonato_Regional_Valenciano Casa_greyjoy Bloc_Quebécois Catalina_de_Erauso Calle_86_(linea_de_la_Avenida_Lexington) C.U.T. Candidaturas_interpretativas_de_la_V_edicion_de_los_premios_Goya Boleto_de_ferrocarril Carnoux-en-Provence Calvin_"C.J."_Miles_Jr. Bottmingen Cerámica_de_boquique Casa_de_Borbón_en_Francia Carta_sobre_la_Tolerancia Brunequilda Benito_Baez Bladhia_japonica_f._leucocarpa Baumiella_imbricata

html map