Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Brotogeris_versicolurus Cabezo_de_la_Plata Cantón_de_Bedford Casa-Palacio_de_los_Clemente_de_Arostegui Baeza_(Espana) Barrio_del_Museo Campo_escalar Boa_constrictora Catedral_Primada_de_América Centro_Nacional_de_Huracanes Charactosuchus Cataratas_de_Limunsudan Calomicrus_fallax Barroquejón Chaetodon_sedentarius Campeonato_Mundial_de_Waterpolo_Femenino_de_2009 Cardo_del_obispo Cefalocarido Benerville-sur-Mer Cayetano_Jose_Rodriguez Cantón_de_Oreamuno Cecropia_cyrtostachya Carabia Babak_II Banda_ArkángelR_15 Callicore_astala Cernauti Bibliografia_sobre_el_Opus_Dei Bateria_de_plomo-ácido Caucasianos Brochuchus Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_2001 Breda_(Paises_Bajos) Basidotripini Brookhaven_(Nueva_York) Buffer Beta_amiloide Barcelona_Pl._Espanya Caserío_Arandoñolarrina Basilica_de_San_Francisco_de_Asis Bahia_de_São_Jose Casearia_hostmanniana Años_2240 Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1917 Cerisy-la-Salle Chaouia_Ourdigha Betonicao Cantua_buxifolia_var_ovata Cecilia_Sarkozy CIPR Callixalus Camino_del_Buen_Ayre Bren_tower Bishop's_Lynn Campeonato_colombiano_1999

html map