Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bolboleaus_mimus Brassomicra Brian_Grazer Castro_Barros_(La_Rioja) Bibliotheca_Botanica._Kassel Beato_Jose_de_Anchieta Bandera_de_paysandu Bromelia_peguin Cacalia_cinerea Carburo_de_vanadio Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_de_2000 Calcetín Barrio_de_Mestalla Beber Biblioteca_universidad_de_magallanes Batalla_de_la_cañada Bienvenido_a_la_vida Calle_Rector_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Calle_181_(línea_de_la_Octava_Avenida) Bidoeira_de_Cima Carga_térmica_(climatizacion_y_refrigeracion) B._I._A. Azul_majorelle Bitácora Balaguier-sur-rance Ballet_español Benjamin_"Cananea"_Reyes Braulio_Manuel_Fernandez_Aguirre Brutal_Death_Metal C.V.Morton Caldasia_mexicana Caso_Nair_Mostafá Centro_Olimpico_de_Boxeo_Peristeri Aérospatiale_Alouette_III Cantarida Belmira Beaumetz_les_Aire Carmen_Pérez_Garcia Candial_de_raspa Carlos_Acuña CHIK Billboard_magazine Bitoma_obsoleta Campeonato_del_Mundo_de_Patinaje_de_velocidad_sobre_patines_en_linea COFF Campeonato_Europeo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_1981 Caso_alativo Casina Beauchery_Saint_Martin Bowling_Green_(Florida) Barrio_Sur_(Montevideo) Cerezal_de_Aliste Breueriopsis Barrio_de_la_fortuna Between_Angels_and_Insects

html map