Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.verbis.do-kochac.lowicz.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.do-kochac.lowicz.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.arbiter.ten-australia.olawa.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pitta_(desambiguación) Nikolai_Vasílievich_Pavlov O.Muñiz Oloplotosus_mariae Palmerston_(Northern_Territory) Organismos_anaerobicos Palacio_de_Pedro_I_el_Cruel_de_Cuéllar Orejillas_del_diablo Noches_en_los_jardines_de_España Obsitila Ophisops Parlamento_de_la_República_Democrática_del_Congo Pleurothallis_cordifolia_var_rhopalocarpa Out_of_My_Head Mónica_(cantante) OpenDocument NCC_1701_D_USS_Enterprise Pierre_Jonquères_d'Oriola Paso_Garibaldi Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009-2010_en_Portugal Organización_de_la_Administración_Publica_de_Espana Otfrid_Förster Parámetro_de_Tisserand Paul_Simon_(músico_británico) Placentación Notación_Bra-Ket PC_Engine_Best_Collection Parque_de_Belvédère Pedro_Sánchez_Magallanes Peninsula_báltica_de_Fischland-Darss-Zingst NGC_202 Parque_Nacional_Páramos_el_Batallón_y_La_Negra Pluviometria Omega_Pharma-QuickStep_Cycling_Team Podalyria_tinctoria Oxford_United_F_C. Pentágonos Otto_Scheff Pimenta_racemosa Poliladron_(telenovela) Peosta_(Iowa) Nopaleaceae Pandanus_lauensis Patoruzito Patricia_Maldonado_(desambiguación) Parque_Lezama My_Love_(canción_de_Celine_Dion) Pelón_Santamarta Oráculo_(cómic) Paulet_I Nyema_Gerhardt Pie_de_loto Neil_Bartlett Pleiospilos_compactus_subsp._canus Palacio_de_Sobrellano_o_del_Marques_de_Comillas_capilla_panteon_y_parque_según_su_primitivo_perímetro

html map