Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Khalid_ibn_al-Walid Lisandro Joseph_Adélard_Godbout Iván_Ramiro_Córdoba Jamón,_Jamón Kawasaki_Ki_100 José_Maria_Sánchez_Silva_y_García_Morales Linea_2_(Tranvía_de_Tenerife) Jardín_Botánico_y_Zoológico_Living_Desert Junta_para_Ampliación_de_Estudios_e_Investigaciones_Científicas Las_Cruces_Public_School_District La_Maquinista_Terrestre_y_Marítima Krisnaísmo_de_Bengala Kenny_Mayfield Juridicciones_eclesiasticas_de_la_Iglesia_Católica_en_Chile Joan_Romero Karma_instantáneo_(House) José_Ángel Ley_de_Spörer Linda_(mitologia_estonia) Just_Dance_(canción) Juan_de_Fordun Liborina_(Antioquia) José_Alonso_Ortiz Katō_Yoshiaki James_J_Dickson José_Milla Kejuan_Muchita Japji_Sahib José_Antonio_Mesa_Toré Licuala_spinosa La_prochaine_fois Jose_María_Palacín John_Jenkins Lederia_indica Juel Le_Moyne_de_Morgues Jesús_Catalá_Ibáñez Juan_Distéfano Literatura_kaviá La_primavera_romana_de_la_Sra_Stone_(2003) Jesus_Meza La_Hora_de_Jose_Mota Jose_Sarukhan_Kermez Larnandra Jarrero Kim_Tillie Jose_María_Mercado Kitty_McKane Juegos_Olimpicos_de_invierno_de_Garmisch-Partenkirchen_1940 JonBenét_Patricia_Ramsey Items_de_DK Lijar Javier_Sáenz_de_Cosculluela Juan_Rodriguez_de_Cuenca

html map