Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Maria_Enríquez_de_Luna Miguel_Ángel_García-Lomas Loma_del_Castillo Ptereleotridae MG3 Marzo_de_1987 Puycelci-Grésigne Marquesado_de_Villapanes Marnand_(Vaud) R_asiaticus Medalla_de_honor Maruri-Jatabe Radio_nacional_del_paraguay RS_Kenitra Lolo_Jones Provincia_de_Baha Rafael_Lucas_Rodríguez_Caballero Manuel_Pamić Puente_de_Almanzor Maryannu Premio_Knuth Mapanioideae Luis_León_Sanchez_Gil Gran_premio_de_portugal_de_motociclismo Mama_cumple_cien_años Ramón_Bóveda Raúl_Rey_Balmaceda Pratt_&_Whitney_PW2000 R_A_W Microrregión_de_Campinas Lola_López_Mondéjar Manns_Harbor_(Carolina_del_Norte) Michel_Domingue Lunch Martín_Berho Luis_Rosales_Camacho MiliPascal_segundo Manuel_Bueno_Bengoechea Microrregión_de_Caxias_do_Sul Marko_Baša Melody_Hill_(Indiana) Mathias_Arnhold_Höevel RGE Pseudocophora_pectoralis Primera_división_espanola_2008/09 Rebecca Mesorregion_Metropolitana_del_Rio_de_Janeiro Mike_Amigorena Mila_kubeana Proceso_a_la_C.N.T._19_fusilados_el_23_de_enero_de_1937 Martin_el_Joven Prehistoria_en_la_Península_Ibérica Marinero Mieuxce Principe_Negro

html map