Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ballena_Blanca Castillo_de_Sant'Angelo Cerron_Palomino Bianca_Hendrickse-Spendlove Carl_Brendel Brahmā_de_cuatro_cabezas Cardiff_City_F.C. Bromus_phleoides Año_1958 Capitulación_cónclave Bint_Anat Banyeres_del_Penedès Bunocephalus_colombianus Boeing_EA-18G_Growler Bicerin Chanaria Bandera_del_territorio_británico_del_oceano_índico Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1981 Bartlet_para_America_(El_ala_oeste) Benjamin_Gould_(Córdoba) Bertrand_de_Pouget Byron_(Míchigan) Bar-le-Duc Bardonia Bleu_du_Haut_Jura BCN_World Carlo_di_Marchesetti Batalla_de_Cornus Boss_Chrysler’s_Garage Callistomys_pictus Bluff Buckhead_(Georgia) Broadwood Biodiversidad_de_bolivia Carlo_Rizzi_(director) Battledore_and_shuttlecock Carbonato_de_sodio Buxerolles_(Vienne) Campeonato_de_Castilla_de_baloncesto Carex_demissa Beckeria_montana Cerrajon Castillo_de_Iznalloz Canton_de_Saint_Quentin-Nord Bishop_Hill Basidio Cantharellus_(coral) Bran_(Rumanía) Carm Casignetus_humboldti Canada_en_Huelga Baiona_(Pontevedra) Bittersweet_The_Love_Songs_Collection Carlos_Montes_Garcia Batalla_de_Puente_de_Márquez

html map