Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Museo_de_Tecnologia_de_Sao_Paulo Pedro_Ríos_Reyna Pais_del_Mar Party_Musical_Tribute_to_Raven_Symone Pawlet_(Vermont) Osor Nechí_(Antioquia) Nempont-Saint-Firmin Orencio_y_Paciencia Plesiosaurios Ovejas_(Puerto_Rico) Opera_bouffe O_le_Ao_o_le_Malo Nobuyuki_Aihara Piero_della_Francesca Pitri_(hinduismo) Nueva_Jerusalen_(desambiguacion) Oskar_Schlomilch Northeast_Conference Observacion_del_cielo Otvazhni_(Krasnodar) Pedro_Portillo Piedra_de_Yauya Parasbecesta_purpurea Partido_Socialista_Popular_(España) Parque_Natural_de_Sierra_de_María-Los_Vélez Museo_del_20_de_julio Poesia_Basica Operación_Hidalgo Parque_Nacional_Conjola Olympian_Village_(Misuri) Opuntia_allairei Octhispa_elevata Pila_Chicago-1 Musée_Condé Potamogeton_exstipulatus Número_telefónico_único Nergal-ushezib Nelson_Mandela Patrimonio_Histórico_Espanol NCCAM Paris-Roubaix_1919 Myrrhidendron Oncidium_rupestre Petrer Piriac_sur_Mer North_Auburn Mérida Ochotona_muliensis Oxyropsis_carinata Oléac-Debat Pequeños_poemas_en_prosa Nicolas_Antonio Nicolas_Guillén_Landrian Ohmetro

html map