Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Clase_Sa'ar_5 Ageneiosus_brevis Adefago WrestleMania_19 Chrysoblephus_laticeps Age_of_Empires_III:_The_WarChiefs Zamenis_longissima Adonais Agustin_Diaz_Colodrero Valve Conflicto_entre_Editorial_Perfil_y_el_gobierno_por_la_pauta_publicitaria Vladimir_Leontievič_Komarov Cohabitacion Agualongo Weil_der_stadt Cnidoblastos Aegus_acuminatus_girardi Acorazado_Courbet_(1911) Colliure Ziyadat World_Wrestling_Entertainment Villeneuve_les-Lavaur Concierto_para_piano_n_24_(Mozart) Ciclo_Tebano Academia_mexicana AT_20 Vino_de_fruta Aeropuerto_de_Isère Abertura_(Cáceres) Agustin_Zapata_Gollan Vitoria_Gasteiz Vía_de_los_grados_de_perfección Vindija Aldaz_(Larraun) Acequia_de_benager_i_faitanar Coeficiente_de_variabilidad Víctor_Manuel_III_de_Italia Club_Atletico_San_Lorenzo_de_Dolores Yume_Kojō:_Doki_Doki_Panic Ciudadano_Kane Cobitis_haasi Xi_Aquilae_b Concertgebouw Che_Guevara_(película_de_2005) Colombia_en_la_Copa_America_2007 Virgen_de_Candelaria Acta_de_la_Independencia_del_Paraguay Zonas_Economicas_de_Mexico Al_Shahrastani Yssichromis_fusiformis Cincuenta_y_seis Combate_de_Manchalá Acción_de_palanca Charles_J._Haughey Aisam_Qureshi

html map