Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Ortoester Pierre-Narcisse_Guérin Pe-3_bis Postumo_(luego_de_la_muerte) Poicillopsis Numero_Cinco OU-533 Pasta_di_mandorla Nebulosa_difusa Pafnuti_Chebyshev Ohigginsis Pelloni Número_primo_de_Hilbert Nö_Sleep_at_All Pavelló_Font_de_Sant_Lluis Picea_alba_var_albertiana Nagarakretagama Phaulochernes_townsendi Nilto_Maciel Portugueses Poblacion_San_Juan Pedrilliomorpha_bicolora Oil_&_Water_EP Osvaldo_Dorticós Pediocactus_uncinatus Portugaliae_Acta_Biologica Octodonta_nipae Norsborg Orden_de_la_Liberación Now_or_Never_(Álbum) Paul_O'Brien Phrixotrichus Nahr_el_Bared Optimizacion_SEO Phlebolobium_maclovianum Musée_Marmottan Partido_de_los_Trabajadores_(ORT-PTE) Narcissus_bulbocodium_var._albidus Paul_W.S._Anderson Peri_Brown Parque_Nacional_Isla_Contoy Museo_de_Alta Pachystroma_longifolium Piritu_(Falcon) OASIS_(organizacion) Nicolás_Achucarro País_dogon Open_Castilla_y_León Poperinge Planaria One_Man_Band Plaza_Monumental_Roman_Eduardo_Sandia Parque_Berrío Paul_America On_the_Backs_of_Angels

html map