Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eugene_Gordon_Lee Escuela_de_Bellas_Artes_de_San_Carlos Especial_noche_de_brujas_III El_espejo_se_rajó_de_lado_a_lado Factuales Episodios_de_Física_o_química Francia_Libre El_ocaso_de_una_estrella Florín_arubeño Estación_de_Javel_-_André_Citroën Fileas Era_hispanica Expedicion_Imperial_Trans-Antártica Escalante_(España) Eupatorium_tetrastichum El_Filosofo_rancio Enfrentamientos_en_el_Sahara_Occidental_de_2010 Embalse_del_Casares Fabricio_Valle Francisco_Gutierrez_de_Cuéllar El_Dividive_(Cabimas) Estación_Altamira Ejercito_Guerrillero_del_Pueblo Erwin_Kostedde Eva_Tardos Espurio_Carvilio_Maximo_(consul_234_a._C.) Estación_San_Andrés Espino_majuelo Every_day_is_exactly_the_same Flavia_Máxima_Constancia FHK_Liepājas_Metalurgs Emperador_enclaustrado Enrique_Pichón_Riviere El_juego_de_los_idiotas Ernestina_Otero_Sestelo Francófonos_de_Territorios_del_Noroeste Espongiocitos Epiais_lès-Louvres El_malcriao_(álbum) Eremochelis_andreasana Ferrari_F1_2000 Francisco_Rincon Extended_Play_(EP_de_Fleetwood_Mac) Estacion_de_Tordera Ermita_de_Santa_Ana_de_Zucaina Enric_Satué Estadio_Ramon_"Gato"_Hernandez Eurocopa_1960 Estación_de_Cornaux Empar_de_Lanuza_Hurtado Etiopía_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Estetica_del_vacío Falacia_de_la_porción_de_trabajo Eurovision_1969 Fortaleza_de_Zahara_de_los_Atunes

html map