Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Phegopyrum_esculentum Penngrove_(California) Pacificación_de_la_Araucania Playa_de_los_saladares Nightcap:_The_Unreleased_Masters_1972-1991 Museo_de_arte_antiguo_de_Basilea_y_coleccion_Ludwig Nanger_dama Pelágica P.F.Hunt Playoffs_NBA_2002 Poinson_lès-Nogent Orlovo-Kubanski North_Ballston_Spa_(Nueva_York) Plocama_pendula Nemesio_Otaño_y_Eguino Partido_judicial_de_tomelloso Nymania_Capensis Pecado_original_antigenico Pangkal_Pinang Olafur_Ragnar_Grimsson Phreaker Naum_de_Preslav Pasha Poné_a_Francella Parque_Warner Ostrow_Kania Padres_de_san_diego Pamphorichthys_hasemani Pato_Madera_Australiano Ophiacodon Postday PPN Naturgas Pablo_de_Rojas Ophrys_mammosa_ssp._grammica Obligaciones_de_servicio_publico_(España) Padre_Mirabent P.D.Orton Muñopepe Polipéptidos_pancreáticos Operación_Enduring_Freedom Pomachromis_richardsoni Operación_bucanero Parque_Nacional_Tubos_de_Órgano Plasenzuela_(Caceres) Paino_de_Elliot Notocactus_pampeanus Nezsider Ninox_de_Rand Pesadilla_en_la_calle_del_infierno Pacto_de_Tregua_entre_Bolivia_y_Chile_de_1884 Museo_de_Palencia Plano_medio_corto Nesogalepsus_beieri Port_knocking

html map