Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jean_Tinguely Juan_de_Pío_Tristán_y_Moscoso La_liga_de_los_caballeros_extraordinarios Laminófono Linia_Ca6 Lagartija_carpetana Isla_de_Yvoir Kadenicarpus_pseudomacrochele Jubilación Leilía Julio_de_benito Kust Lista_de_operas_de_Haydn Jihad_Islamica Junta_de_directores Institucion_Ferial_de_Merida Kition Junta_de_exrectores Irving_(Nueva_York) Jose_Antonio_Cartagena Lecho_de_secado_de_lodos James_Hargreaves Jquery Jambi_(provincia) José_Hernandez_Muñoz Julio_Pliego_Medina Lebo_Mathosa Killers_(album) Jesus_Maria_Rodríguez_Román Jaime_Pressly Lilium_penduliflorum Juagarzo_vizcaino Kompot La_Colpa_il_Pentimento,_la_Grazia Javier_Villafraz Kempenieg José_Santos_La_Hera John_Blow Isoterma_de_freundlich Les_Angles_sur-Corrèze Ivana_Baquero Kinta_Arai Julián_Steyermark Isotopólogo Lavochkin_La_11 Instituto_Arqueologico_Aleman Israel_Kahn José_Piñera_Echenique Jurisprudencia_feminista Jake_Olsen La_batalla_de_Siguenza Jose_Ruiz_Leon Jorge_Claros J_Bay Juglans_cinerea

html map